Title Image

Παύλος Γκέγκας : The Dawn Day One NV

Παύλος Γκέγκας : The Dawn Day One NV

Εισαγωγή

Άπαξ.
Μιά φορά μόνο.
Μία και καμία άλλη.
Και η λαλιά του κόκκινου πετεινού σήμανε την αυγή.
Και η one-off περιπέτεια του Αρτινού οινοποιείου ξεκίνησε.

Γευσιγνωσία

Ερυθρός Ξηρός Οίνος, Κολομόδια Άρτας, Ήπειρος
Merlot 90%, Cabernet Franc 10%

Λίγο πριν το βαθύ ρουμπινί.
Ποιοτική, αρκετά συνεσταλμένη μύτη.
Υποκρύπτει την animaly της διάθεση αντιτείνοντας δερματικό τόνο, ενώ ο πυρήνας του φρούτου συνίσταται από κόκκινα και σκούρα κεράσια και αντίστοιχα φραγκοστάφυλα. Προβολές από ερυθρωπά αγριολούλουδα στον μπαχαράτο ορίζοντά του, με μικρές φυτικές και βοτανικές πινελιές που με εσωστρέφεια εγκολπώνονται πλήρως, γιά να διαφανεί ένα sous bois υπόστρωμα.

Ραφινάτο παρόλη την θέρμη και τον αλκοολικό του οίστρο, παρουσιάζεται αρκετά ξηρό στον μεσαίου και πλέον βάρους ουρανίσκο, τον οποίο οι ισχυρές, καλιμπραρισμένες τανίνες, προεξέχοντας ελαφρότατα, προσπαθούν να τοποθετήσουν σε ογκωδέστερη κατηγορία. Πιό κόκκινο ένα δράμι το φρούτο με την οδηγία της καλοστημένης οξύτητας, έχοντας την δερματική και κρυφοζωϊκή νύξη να προσλαμβάνει και υποτυπώδεις ανθικές νότες, με το φυτικό στοιχείο λίγο πιό πρόδηλο -πιθανόν και από το βαρέλι- μην αγγίζοντας την πράσινη γραμμή, να ξεχωρίζει αχνά μέσα στο μπαχαράτο πλαίσιο που κινείται.

Καλή σε μάκρος, θερμή και αλκοολική επίγευση. Μέσα από μιά αδιόρατη ορυκτή παρεμβολή, το τανικό θέμα αγκαζέ με την ιδιαίτερα διακριτή εδώ φυτική στίξη διευρύνει την αντίληψη, και με τσαγένια εκφορά πολύ μικρού ίχνους μαζί με ξηροκαρπάτο υπαινιγμό, αμφιταλαντεύουν περί απειροελάχιστης οξειδωτικής αίσθησης.

Πολύ ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, φιλοσοφία και προσέγγιση του μικρού οινοποιείου, με οδηγό θα έλεγε κανείς το πολύφερνο Sine Qua Non διανοίγει εγχώριους δρόμους γιά κάτι ιδιαίτερο.

Συνδυασμοί

Σμυρναίϊκα κεφτεδάκια με κύμινο, tagliatelle με σάλτσα ντομάτας και μοσχαρίσιο ραγού, κοκκινιστό κοτόπουλο με ρύζι, βοδινές σπαλομπριζόλες ψημένες medium-rare, κίτρινα σκληρά τυριά.

Βαθμολογία: 89

copyright Παύλος Γκέγκας