Title Image

Παύλος Γκέγκας : Miss De Bina- Les Vignerons Day Ten 2021

Παύλος Γκέγκας : Miss De Bina- Les Vignerons Day Ten 2021

Εισαγωγή

Η κυρά της κρύπτης.
Ντεμπίνα, το ξωτικό της Ηπείρου.
Χίλια χρόνια τριγυρνάει κοσεύοντας στις γκιόλες και τα μεκιάνια.
Σαν η αμπάρα άνοιξε κι η καταπακτή κόντεψε πίσω, το λάμπος της χρυσό έγειρε στα μπαΐρια.

Γευσιγνωσία

Οίνος Ποικιλιακός Λευκός Ξηρός, Κολομόδια Άρτας, Ήπειρος
Ντεμπίνα

Μέτριο προς βαθύ λεμονί.
Ιδιότροπη ποιοτική προσέγγιση στην μύτη, με κάποια ”ακάθαρτα” θειολικά αρώματα να σιάζουν μπροστά στο ευθυτενές παράστημα του φρούτου. Φλαμουρένια κι άλλα ώριμα γλυκά λουλούδια, γινωμένα κίτρινα φρούτα και μήλο γκόλντεν με ελαχιστότατο αχλάδι ποσέ, έχουν μιά χλιαρή αντίστιξη από ώριμα κιτρινωπά εσπεριδοειδή, ενόσω πικάντικα ανοιχτόχρωμα μπαχάρια και διακριτική βοτανική νότα προσθέτουν στον καμβά.

Σταράτη νοστιμιά χωρίς μπαγαποντιές στον λιπαρούτσικο, ήπια γεμάτο όγκο. Η εντεταμένη φρεσκάδα από την βαθιά εγχάρακτη οξύτητα, κλιμακώνει την χωρίς προσπάθεια επικράτησή της, γράφοντας εσπεριδοειδώς μέσα στο γλυκό κίτρινο φρούτο, και έχοντας αμέριστη βοήθεια στην ανύψωση από τα φυσικά ορυκτά αποθέματα. Ώριμο λουλουδάτο πλαίσιο, τα μπαχαράτα τσιτάτα ακούγονται καλά, όπως και το ευδιάκριτο εδώ βοτανικό μέρισμα, ενώ ο φαινολικός ιστός δομεί με πρωτεϊνική παρακαταθήκη γιά το μέλλον.

Πολύ καλή και άνετα πάνω από μέτρια επίγευση, με ορυκτά και φαινολικά αντίβαρα. Προχωρώντας αμιγώς piquant σε μπαχάρια αλλά και βότανα με κάποιες χλωρές αμυγδαλένιες νύξεις, βρίσκει τον εαυτό της να εγκύπτει πιό λεμονάτα, προσπαθώντας να καλύψει την ήπια αλκοολική θέρμη αλλά και το θειώδες που είναι εμφανές προσώρας.

Στην πολύ δύσκολη τιμολογιακή κατηγορία μιάς μέσης Σαντορίνης, με το one off πλεονέκτημα να εναπόκειται στην κρίση της αγοράς.

Συνδυασμοί

Δυνατό πράγματι στο τραπέζι, δεν κωλώνει ακόμη και σε ισχυρή πρωτεΐνη. Πλούσια θαλασσινές παρασκευές και λιπαρά ψάρια στα κάρβουνα, πουλερικά, χοιρινό, αρνί και κατσίκι με λευκές σάλτσες. Κίτρινα ημίσκληρα και σκληρά τυριά, πάστα με βουτυρένιες σως.

Βαθμολογία: 90(+)

copyright Παύλος Γκέγκας