Title Image

Παύλος Γκέγκας : Liberté- Day Nine 2021

Παύλος Γκέγκας : Liberté- Day Nine 2021

Εισαγωγή

Οι συνάψεις του.
Οι, εν είδει νευρωνιακού συσχετισμού, επιδιδόμενες εντολές.
Και το γεγονός -ίσως κακώς- ότι δεν εξειδικεύεται σε αυτόν τον τύπο, επιρρωνύει τες.
Όταν το Merlot, διεκδίκησε την χαμένη λαμπερή επιδαψίλευση που δεν του έχει αποδοθεί, παραδίδοντας ένα αξιόλογο ροζέ.

Γευσιγνωσία

Ποικιλιακός Οίνος Ροζέ Ξηρός, Κολομόδια Άρτας, Ήπειρος
Merlot

Μέτριο σομόν-χάλκινο.
Ιδανική αρωματική απόκριση στην μύτη που δεν πλατειάζει επ’ουδενί. Υπάρχουν υψηλές αλλά ψιλές συχνότητες από ξερά βοτάνια και ωραία φυτική αίσθηση από ντοματένιες νότες, που προσαρτώνται εύρυθμα στο περιβάλλον των αποξηραμένων πορτοκαλί και χαλκόχρωμων λουλουδιών. Άγουρα κόκκινα φρούτα συνιστούν τον πυρήνα, ήπιος μπαχαράτος ορίζοντας, ενώ υπάρχει μιά άκρως επιθυμητή αίσθηση σκουριάς ή οξειδίων του σιδήρου.

Μαχόμενο γιά μία συνετότατη, μη-αρωματική απόδοση στον ουρανίσκο, το καταφέρνει επάξια στον μετρίου βάρους στεγνό όγκο. Αποκλειστικά αγίνωτο κόκκινο φρούτο, με την οξύτητα των άγουρων cranberry και φράουλας να διατρέχει με ζωηρό τονισμό το σώμα, χαρίζοντας μπαλάντζο και αποθώντας την νύξη των σακχάρων, ενόσω εγκοπλώνει ευέλικτα τα φυτικά στοιχεία του που αποφεύγουν πράσινους χαρακτηρισμούς. Οι απαλές τανίνες ακούγονται ελαφρά, ενώ στο εξακολουθητικά ήπιο μπαχαρένιο φόντο, η ανθικότητα αποκτά ροζουλί διαστάσεις, σπάζοντας την αυστηρότητα. Αξιοπρόσεκτο γευστικό μάκρος, γήϊνα στοιχεία γίνονται αντιληπτά προς το τέλος, με νωπή ξηροκαρπάτη ψίχα.

Άψογη διαχείριση του αλκοόλ που δεν ακούγεται ούτε σαν θέρμη στην καλή σε μάκρος επίγευση, με μόνο λίγο τανικό σφίξιμο παραπάνω, χωρίς να ενοχλεί. Ελαφρότατα πιό πιπεράτο θέμα στο μπαχαρένιο τελείωμα, με φυτικό υπαινιγμό και χλωρή αμυγδαλένια στίξη, επιβαίνουν ξανά στην ανεκτά στυπτική διάρκεια.

Από τα πλέον ακριβά ροζέ της χώρας, σε ωραία φιάλη τύπου Αλσατίας, μένει να δούμε αν θα δουλέψει το one-off εγχείρημα γιά να αντισταθμίσει το υψηλό κόστος.

Συνδυασμοί

Ακράδαντο στο τραπέζι, μπορεί να παίξει μπάλα και σαν ελαφρύ ερυθρό, το αυτό αποδεικνύεται και με χοιρινό κοντοσούβλι, σουτζουκάκια, μπιφτεκάκια και κεφτέδες. Ριζότο οστακόδερμων, σκορδάτα linguine με κόκκινη σάλτσα, ψητά κοκκινόπετσα ψάρια.

Βαθμολογία: 89

copyright Παύλος Γκέγκας