Title Image

Παύλος Γκέγκας : Âge D’Or – Day Eight 2020

Παύλος Γκέγκας : Âge D’Or – Day Eight 2020

Εισαγωγή

Η ρετσέτα της πειραγμένης πινελιάς.
Και αμέσως γίνεται κατανοητή η μακραίωνη καριέρα ενός σταφυλιού.
Ναι, το Merlot μοιάζει μεταγωγός των ακουαρέλων και ανταποκριτής των λιθογραφιών του Λοτρέκ.
Και η πλέον φωταυγής, από τις ανήλιαγες, σκοτεινές ανταλλαγές βλεμμάτων στα μπορντέλα και τα καμπαρέ της εποχής του που απεικονιζόταν στα έργα του, αυτό χρειζόταν μόνο: μιά αδρή ριπή αντικομφορμιστικής, ζωώδους αρχέγονης ενέργειας, γιά τον μονομιάς καθαρμό. Σαν και το μέγα Merlot, που μεταγγίζει ζωή από τα παλαιόθεν Μπορντολέζικα ειωθότα που το θέλαν έτσι.
Και ζωϊκές ανασεμιές γεμίζουν την πύρινη καρδιά του.

Γευσιγνωσία

Ποικιλιακός Οίνος Ερυθρός Ξηρός, Κολομόδια Άρτας, Ήπειρος
Merlot 85%, Cabernet Franc 15%

Κάτι λιγότερο από βαθύ ρουμπινί.
Ο λεπτός ερωτισμός της ζωϊκότητας στην μύτη. Barnyard πλούτος με βαθιά σταυλίλα και σβωνιά, δίνουν έκκεντρη animaly διάθεση στο φρούτο που το αντέχει, και το αντέχει καλά. Δαμάσκηνα και κεράσια φωτοδοτούν το κόκκινο πλειοδοτώντας, με σκούρες ανθικές νότες να αντισταθμίζουν την βοτανική και φυτική ροπή, έχοντας ξερό μαύρο τσάϊ να δίνει μιά ντελικάτη βοτανική εκδοχή. Μιά σκουρότερη, μελανή ικμάδα από φραγκοστάφυλα, δεν στέκεται ικανή να ανατρέψει το κόκκινο σκηνικό, με πολλά γλυκά μπαχάρια και μαύρη σοκολάτα να πλαισιώνουν.

Το Brett της καρδιάς μου, αγγίζει απαλά, δαντελένια, δίνοντας νόημα στον ουρανίσκο.
Γεμάτος, τρυφερός όγκος, και το φρούτο κατακλύζει με νοστιμιά και ζωώδη ηδονισμό, έχοντας τα όχι τόσο ενθαρρυντικά, εργαστηριακά νούμερα της οξύτητας, να διαψεύδονται πανηγυρικά αφού η φρεσκάδα περισσεύει, με την ασβεστολιθική ορυκτή ανάταση να συγκατευθύνει. Ώριμο και πανέτοιμο, υπάρχει απόλυτη λείανση και κομψή στρογγυλάδα παντού, και αν και δεν έχω ιδεα πως έχει γίνει, θα μάντευα μανιώδες delestage, αφού οι τανίνες με σοβαρή μεγαλομοριακή στόφα, παλινδρομούν ανάμεσα στο σατέν και το μετάξι. Επίσης, θα μάντευα σε τυφλή δοκιμή με φανατική εμμονή γιά ξηρή Μαυροδάφνη, αποτυγχάνοντας παταγωδώς φυσικά.

Πολύ καλή επίγευση και σημαντικά πάνω από μέτρια, εκφραστικά ορυκτή, με το φρούτο να συνεχίζει απτόητα με την παράπλευρη μπαχαρένια και σοκολατένια αρωγή, και ασφαλώς τα δερματικά, ζωϊκά, βοτανικά και ανθικά στοιχεία να το συνοδεύουν.

Με διαφορά το καλύτερο έως τώρα κρασί του λιλιπούτειου οινοποιείου, και μόλις το άγιο Merlot (με λίγο Cabernet Franc βέβαια) βρήκε ένα ημεδαπό σημείο αναφοράς -από τα δυστυχώς λιγοστά του τόπου-.

Συνδυασμοί

Εκπληκτικό με ποιοτικά κίτρινα σκληρά τυριά ωρίμανσης, με προσωπικότητα.
Θα τα πάει εξίσου καλά με κόκκινο κρέας ή και λευκό, δίνοντας αβάντα σε κοκκινιστή γίδα με τραχανά, μανέστρα βοδινής ουράς με σάλτσα ντομάτας και σκόρδο, κρασάτο κόκκορα με χοντρό μακαρόνι, ψητό στήθος πάπιας με πολέντα.

Βαθμολογία:92

copyright Παύλος Γκέγκας